Σπύρος Πετρουλάκης – Κατά Ιωάννη

  • Post author:
  • Post category:Blog
  • Post comments:0 Comments

Χανιά,σήμερα Στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Ακρωτηριανής ο συντηρητής έργων τέχνης Σταύρος Βεγράκης ανακαλύπτει μια αριστουργηματική και συνάμα «βλάσφημη» εικόνα, που κανείς δεν θα περίμενε να βρίσκεται σ’ ένα μοναστήρι. Ποιος είναι, άραγε, ο άγνωστος δημιουργός της, του οποίου την τέχνη χαρακτηρίζει ένας γνήσιος και απαράμιλλος ρεαλισμός, και κυρίως πώς έφτασε να ακολουθήσει μια τόσο τολμηρή τεχνική στις αγιογραφίες του; Σε ένα ταξίδι του στη Σμύρνη ο Βεγράκης θα βρει την άκρη της ιστορίας σε ένα εντελώς απρόσμενο μέρος. Επιστρέφοντας στα Χανιά, θα του αποκαλυφθεί μια τραγική ιστορία, βαθιά θαμμένη στη μνήμη της πόλης.

Χανιά, 1900-1922 Μια μάνα ψαλιδίζει με άκαρδο πείσμα τις φτερούγες που πάνε να φυτρώσουν στις πλάτες του παιδιού της. Ξεφεύγοντας για λίγο από το υγρό υπόγειο, τη φυλακή του, ο Ιωάννης, ένας «ατελής» άνθρωπος, πασχίζει να φτάσει στην τελειότητα. Ο νεαρός ζωγράφος τολμά το αδιανόητο, αδιαφορώντας για το τίμημα. Βλασφημία ή ωδή στον έρωτα είναι η δημιουργία του; Ποιος, όμως, μπορεί να κρίνει την τέχνη που πηγάζει από την αλήθεια της ψυχής; Στη δίνη της ανασφάλειας και των τραγικών ιστορικών γεγονότων, δύο νέα παιδιά δεν διστάζουν να ερωτευτούν μέχρις εσχάτων. Έναν αιώ¬να μετά, η αγάπη, η ανθρώπινη αναλγησία και το φοβερό τέλος είναι αδύνατο να ξεχαστούν…( από το οπισθόφυλλο)

 Ο Σπύρος Πετρουλάκης δε χρειάζεται συστάσεις. Ο συγγραφέας εντυπωσιάζει με τη γραφή και τα συναισθήματα που καταφέρνει να σου μεταδώσει.

Το Κατά Ιωάννη είναι ένα αριστούργημα που πρέπει να διαβαστεί απ’ολους τους φίλους της λογοτεχνίας.

Ένα βιβλίο που συγκινεί με τη λυρική γραφή και σε ταξιδεύει με το υπέροχο λεξιλόγιο. Η πλοκή χωρίζεται σε δύο μέρη. Στα χρόνια πριν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και σήμερα. Ένα βαθιά κοινωνικό βιβλίο γεμάτο πίκρα, πόνο, αίμα, προδοσία αλλά και παράλληλα ένας ύμνος στο συναίσθημα.

Θίγονται θέματα όπως ο ρατσισμός, οι κοινωνικές διακρίσεις και το μίσος. Οι ιστορικές αναφορές και το ψυχογράφημα των ηρώων μας προσφέρουν ένα ώριμο και μεστό έργο ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον πήχη.

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο στα Χανιά, θα γνωρίσουμε τον Ιωάννη Καλλέργη, μια ταλαιπωρημένη ψυχή. Η ζωή τού έδειξε μόνο το σκληρό της πρόσωπο. Ακόμα και η ίδια του η μάνα τον πλήγωσε τον κορόιδεψε. Μοναδική πηγή χαράς, η ζωγραφική. Ο Ιωάννης καταφέρνει να δημιουργήσει αριστουργήματα. Στο σήμερα ο Βεγράκης ανακαλύπτει κάτι σημαντικό και μαζί με την πρών σύντροφο θα μπλέξουν σε περιπέτειες. Τι ρόλο έχει η αρχαιοκαπηλία στην υπόθεση και πως η ιεροσυλία και η τέχνη ενώνουν το χτες με το σήμερα.

Υπέροχο βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε.

Αφήστε μια απάντηση